ASK Spekehus er en del av ASK Gård, som ligger i vakre omgivelser ved utkanten av Nordmarka med utsikt over Randsfjorden. Den gamle storgården stammer helt tilbake til 1400-tallet, og mye grunnet nærheten til naturen og en beliggenhet med idyllisk utsikt, har den tidligere blant annet fungert som pensjonat for velstående borgere fra hovedstaden opp igjennom tiden. Nærheten til naturen er nok mye av grunnen til at dyrene trives så godt, da de kan gå inn og ut som de vil og spise økologisk gress fra egne jorder. 

Prisbelønnet kjøttprodusent på rekordtid

For 15 år siden overtok gründerne Anne Marte og Kristoffer Evang gården fra Anne Martes foreldre, som opp til da hadde drevet tradisjonell gårdsdrift i 35 år. Ekteparet har en lidenskapelig interesse for mat, og i 2013 etablerte de Ask Spekehus etter at de savnet økologiske kvalitetsprodukter i butikkhyllene. I et stabbur på 22 kvm hadde produksjonen sin spede begynnelse, med råvareforedling fra egne økologiske sauer. Året etter flyttet de inn i et 160 kvm-stort pølsemakeri, som ble hjertet av bedriftens produktforedling, med en stab på fem personer med bakgrunn fra pølsemaker- og kokkeyrket. I 2021 sto et nybygg på 1600 kvm klart, hvor ca. 20 ansatte med teknisk og faglig kunnskap i dag tar del i alle faser av produksjonen. 

Alle produktene lages med yrkesstolthet og kjærlighet, uten tilsetningsstoffer og med fokus på dyrevelferd, blant annet med råvare fra frilansgris, hvor kvalitet alltid trumfer samlebåndseffektivitet. Det resulterte i at de tidlig gjorde seg bemerket ved å vinne «Bedriftsutviklingsprisen for landbruket» i 2018, som deles ut av Innovasjon Norge, for sitt økologiske fokus og satsing på lokal arbeidskraft i alle faser av produksjonen. Året etter vant de Matskattprisen og fikk støtte til å utvikle Norges første, økologiske hverdags-salami. I 2020 ble de tildelt Matmerk-prisen; en hederspris som deles ut i kjøttbransjen, for sine «spekepølser i særklasse». 

En norsk-italiensk utfordrer

«Norske råvarer med italiensk håndverk» er grunnpilaren i den lille bedriften på Jevnaker, så da ASK ville utvikle nye produkter var ikke pizza et radikalt valg. De «ble ved sin lest» og hadde en visjon om å kombinere lokale råvarer og tradisjonelle produksjonsmetoder med moderne smaker. Oppskriftene har ASK utviklet selv, mens Kraftgutta på Hønefoss står for selve produksjonen og Thorbjørnrud Ysteri bidrar med ost i særklasse. Pizzaene er med andre ord et resultat av tre lokale, kvalitetsbevisst bedrifter som sammen har skapt noe helt unikt. Nå konkurrerer pizzaene mot selveste Grandiosa i frysedisken i Meny-butikker over hele landet.

Mens Norges første frossenpizza ofte forbindes med masseproduksjon, helt siden lanseringen i 1980, er «den lille utfordreren» en hyllest til håndverk og kvalitet. ASK pizza lages med lokale ingredienser, og det er tydelig at det legges mye sjel i hvert eneste produkt.

Håndverk og «rene råvarer» i flere varianter

Det som virkelig skiller ASK Pizza fra konkurrentene, er fokuset på håndverk og «rene råvarer» uten tilsetningsstoffer. Men de har ikke bare argusøyne på å lage kvalitetsmat – det handler også om sosial bærekraft, ved å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. De ansetter ung og dyktig arbeidskraft, og gjennom arbeidet sitt støtter de lokale bønder og bidrar til å opprettholde tradisjonene som Hadeland er kjent for. 

I februar 2024 lå de første pizzaene fra ASK i frysedisken. Da lanserte de «Slegge», med ASK sin prisbelønnede chilisalami, mozzarella og rødløk, og «Jålå», med Røros Rømme, mozzarella og trøffel-salami. Nøyaktig ett år etter kommer nå to oppfølgere for salg: «Salsiccia», toppet med mozzarella og Salsiccia, og «Nduja» med mozzarella og knallsterk Nduja-pølse. Alle pizzaene har langtidshevet deig og stekes på steinbunn i vedfyrt ovn på 500 grader.

Pizza med toppkarakter

Slegge frossenpizza gikk helt til topps i Dagbladets frossenpizza-test for 2024 med en blank 6-er på terningen. Gullmedaljen ble akkompagnert av et ganske så overbevisende sitat fra juryen: «dette er den beste frossenpizzaen jeg har smakt. Noensinne.» De kapret også andreplassen med «Jåla», som fikk terningkast 5.