Friluftsteateret Bronsebukkene spiller i år for 11. gang, over flere dager. Historien tar utgangspunkt i et bronsealderfunn fra 1924/25, da et av nordens største og merkeligste funn dukket opp av jorda på husmannsplassen Vestby på Grindvoll. Når 11 år gamle Ragna Berg viser funnet til sin mor, sier hun: «Ta og kast det – det kan vara trølldom i slikt gammalt ræl». Men Ragna gir funnet til sin onkel Markus Juliussen, som putter gjenstandene i hatten sin, setter seg på toget til Oslo, og leverer funnet til riksantivaren på Historisk Museum.

2500 år tilbake i tid

Den sanne historien om funnet danner bakgrunn for friluftsteateret. Mens Ragna studerer de fine bronsebukkene, ser hun plutselig en kvinneskikkelse dukke opp. Det er en Volve som fører Ragna 2500 år tilbake i tid, til bronsealderen! Her opplever hun en helt annen verden enn på Grindvoll i 1925. 

Menneskene hun møter har andre måter å leve på, skikker og tro. Hun opplever et stammefolk som kjemper en daglig kamp med å skaffe nok mat i en tid hvor Mor Sol svikter og avlingene står under vann. Hun ser hva endringene gjør med folk; hvordan det skaper frykt, avmakt, overtro, sinne, maktkamp og usikkerhet for framtida. Men også hvordan noen reagerer med kreativitet, åpenhet, nytenkning og samhold. Ragna erfarer at folk er folk til alle tider, og at måten folk løste utfordringene sine på for 2500 år siden er like aktuelle i verdenen i dag.

Utsatt premiere

På grunn av uværet “Hans” er premieren utsatt til torsdag 10. august, med øvrige forestillinger fredag 11., lørdag 12. og søndag 13. Billetter kjøpes på Kulturhadeland.no. Stedet for forestillingene er Hadeland folkemuseum, der du i disse dager også kan se de faktiske bronsebukkene, som stilles ut frem til 30. august. Hvis du har billett til Bronsebukkene-forestilling, får du 50 kroner i rabatt på inngangen til museet.

Flytter festival

Randsfjordfestivalen er en todagers fest for både små og store, 11. og 12. august.. Badeparken - Nord-Europas største – ble etablert i 2018 som del av festivalen, og vanligvis foregår en rekke av festivalens arrangementene der. Men på grunn av uværet er Randsfjordfestivalen i år flyttet til Jevnakerhallen og området rundt. Aktivitetene på fjorden utgår i år, da vannstanden for tiden er rekordhøy. Kapasiteten i Jevnakerhallen er langt mindre enn på Haugerstranda, derfor selges det også færre billetter til lørdagskvelden enn vanlig. 

På Jevnaker er det også mulig å få med seg gratiskonserter i sommer, med musikalsk formiddag på Hadeland Glassverk. Disse arrangeres hver lørdag frem til 19. august, og varer i ca. en time. For program, se nettsiden til Hadeland Glassverk.

For den danseglade kan arrangementet Jarendagen friste med dansefest på Marienlyst lørdag 19. august. På dagtid er det aktiviteter for alle aldersgrupper, og på kvelden blir det fest med live dansemusikk. Billetter kjøpes på Kulturhadeland.no.

Konsert med Sissel

Helt på tampen av måneden kan du få med deg en storslått utendørs sensommerkonsert med Sissel Kyrkjebø, musikere og lokale utøvere, på Hadeland Folkemuseum 27. august. Kyrkjebø synger sammen med "Randsfjordkoret", et kor sammensatt for anledningen av utvalgte sangere fra sekd kor fra Hadeland og Søndre- og Nordre Land. Lokale barnekor og den lokale artisten, Mina Klokkersveen Thomle, kjent fra denne sesongens "The Voice" på TV2 opptrer også. Dørene åpner kl 14.00, med aktiviteter for liten og stor før konserten kl 16.00. Til denne kan det være lurt å ta med egen stol. Billetter bestilles her.