En sommerdag i Brandbu

Erik er opprinnelig fra Jaren. Anders har røtter i både Rogaland og Østfold. Sammen delte de lenge drømmen om et sted på landet, hvor de kunne koble av fra storbylivet i Oslo. I 2018, en rekordvarm sommer, syklet de rundt i Brandbu og kom tilfeldig over et småbruk ved Brandbukampen. Beliggenheten var perfekt, men eiendommen var langt større enn de først hadde tenkt. Likevel var det noe med akkurat dette stedet de ikke klarte å legge far seg. Resultatet ble kjøp, og det som skulle være et enkelt landsted for langhelger ble til omfattende renovering og oppussing for paret. 

Grønne fingre med personlig vinkling

Erik og Anders har ikke bare skapt et nytt liv på Hadeland, men også etablert seg som forfattere og foredragsholdere med en sterk tilknytning til regionen. Deres første bok, "Plantelykke", ble en stor suksess og viste deres evne til å formidle kunnskap om planter på en måte som appellerer til et bredt publikum. "Krukkedilla – prydplanter og spiselige vekster til uterommet", kom ut tidligere i år, og er parets fjerde bok. Sammen har de skapt en dynamisk hverdag, hvor deres profesjonelle fagkunnskap og felles interesse for planteliv lar seg kombinere. 

«Krukkedilla er ikke bare en praktisk guide, men er også et speilbilde av deres eget historie. Fra 44 kvm på Grünerløkka i Oslo, hvor en liten balkong var uterommet som fantes, til Hadelands rike naturlandskap og jordbrukstradisjoner rett utenfor døra i egen hage. Nettopp denne miksen har vært en viktig inspirasjonskilde, og gjennom boken viser de hvordan en kan kombinere estetikk og funksjonalitet – uansett uterommets størrelse,» forteller Erik Schjerven

Hadelandsidentitet

De liker begge å gi ting identitet, noe som kommer tydelig frem både i sosiale medier via Arctic Gartner og Brandbu Botaniske, og bøkene deres. Engasjement har det også blitt internasjonalt, med omtale i magasingiganter som Vanity Fair og Vogue. Paret har rukket å bli lokale kjente fjes også utenfor planteverden – Anders som en planteekspert og terapeut, og Erik som en gründerveileder i Hadelandshagen. Sammen har de klart å bygge broer mellom det tradisjonelle og det moderne, mellom det urbane og det landlige. 

«Vi har valgt å kalle stedet vårt for Brandbu Botaniske. Det kan spinnes rundt hva en legger i ordet botanisk – vi tenker bredt på det med impulser som er en miks av et rolig liv på landet og det pulserende urbane. De lokale kaller nok dette ofte fortsatt for Marthabakken, etter hun vi da kjøpte eiendommen av, som ble 94 år. Det lille veistrekket opp hit kalles for det i nabolaget fremdeles. Martha rygget alltid ut fra garasjen sin, og da gjaldt det å følge med på grusveien her,» sier Erik.

Erik og Anders har ikke bare bygget et hjem, men også en identitet som er tett knyttet til Hadeland. For listen over fremtidsvisjoner står blant annet en besøkshage, flere bøker, og lokale samarbeid. De ønsker å være gode ambassadører for regionen, inspirere andre til å bruke naturen rundt seg, og løfte frem det lokale kulturlivet. På spørsmålet om hva som er det beste med Hadeland kommer svaret fort.

«Folka! Som et skeivt par som flytter til bygda kan en jo være litt usikre på hvordan en blir tatt imot. Vi opplever det slik: På Hadeland er det greit at du er akkurat som du er, så lenge du gjør det skikkelig,» smiler Erik.

Og, de har selvfølgelig noen lokale og grønne tips på lur:

  • Tenk at du kan starte med tre krukker: Kattemynte, sommerblomst, spiselig vekst. Dette er et prosjekt som er stort nok til å starte med. Vi har noen helt fantastiske gartnerier lokalt, så å handle gode planter hos Treholt Gartneri og De Haes Gartneri i sesong er en varm anbefaling
  • Ta en fin sykkeltur, gjerne på en elsykkel. Opplev Granavollen-området og Folkemuseet. Ta et forfriskende bad Røykenvika og en lunsj på Lokstallen. Sykle opp til foten av Sølvsberget for å ta gåturen opp
  • Oppdag fantastiske lokale matskatter hos Brandbu Pølsemakeri i Brandbu, plukke med noen gode oster fra ysteriet på Thorbjørnrud, dra til gårdsbutikken Hemlaga på Nes, og landhandleriet i Gran. Inviter gjester og lag et skikkelig deilig måltid sammen