I 2014 preparerte lokale frivillige to provisoriske hoppbakker i snø ved den tilstøtende alpinbakken på Grua, og siden den gang har hoppbakken hatt en jevn utvikling. I dag brukes anlegget flittig, og har blitt et populært tilbud for barn og unge i alderen 3 til 14 år. Roy Erland Myrdal, en tidligere kombinertløper som kan skilte med 15 års hopptrener-erfaring, har siden begynnelsen vært en av de sentrale drivkreftene bak prosjektet, og sammen med et knippe lokale ildsjeler legger han årlig ned utallige timer i bakken. De står også for stadig oppgraderinger av anlegget for å hjelpe fremtidige Grua-stjerner å kunne tre inn i norsk vintersport, ikke minst med oppføringen av en 35-meters hoppbakke som stod klar i 2022.
Hopp til Hadelandsfolket
Hoppbakken på Grua er ikke bare forbeholdt profesjonelle hoppere. Den har gjennom årene blitt utviklet til å favne bredt, med tilbud for både nybegynnere og erfarne utøvere. Bakken har flere størrelser, fra de mindre K8- og K15-bakkene for barn og nybegynnere, til den større K35-bakken for de med litt flere svev under hoppskiene. Dette gir ungdommer mulighet til å hoppe i en større bakke uten å måtte reise langt.
Hver vinter arrangeres det hoppskole for barn og unge. Instruktørene, som ofte er tidligere hoppere fra området, legger vekt på å skape en trygg og inkluderende arena hvor alle kan utvikle seg i sitt eget tempo. Hoppskolen er en populær aktivitet som trekker deltakere fra hele regionen, og sist vinter var rundt 30 barn med på aktivitetene i bakken.
Dugnadsånd skaper et levende samlingspunkt
Hoppbakken er ikke bare et sted for sportslige prestasjoner, men også en arena som skaper et sosialt nærmiljø. Mange av arrangementene i hopparenaen, som helgeturneringer og familiedager, har blitt et møtepunkt for lokalsamfunnet, spesielt i vintermånedene.
I tillegg til hoppsporten, er bakken også en del av et større aktivitetsområde som går under navnet Grua vinterpark. Om vinteren er det populært med akekonkurranser for de minste, i tillegg til grilling og sosialt samvær rundt gapahuken ved toppen av den tilstøtende alpinbakken. Ildsjelene på Grua arrangerer også dugnader og mindre skifestivaler som gjør bakken til et naturlig samlingspunkt. De frivillige er tilknyttet Grua UIL, det lokale idrettslaget som drifter både hoppbakken og alpinbakken, og sistnevnte har også med tiden fått oppgraderinger og blitt utvidet med to nye nedfarter.
Andre «nyheter» er en ny tråkkemaskin, for å gjøre prepareringsjobben lettere i hele området. Ildsjelene i alpint- og hoppfellesskapet har i tillegg fremtidsplaner om å investere i et snøproduksjons-anlegg, for å sikre aktivitet i bakken også når det er snøfattige vintere, i tillegg til å utvide området med langrennsløyper. Dette er et avgjørende steg mot drømmen om å gjøre Grua vinterpark til et helhetlig vinteridrettsanlegg.
Den lokale dugnadsånden har mye av æren for anleggets popularitet, da mange frivillige legger ned utallige timer for å holde både hopp- og alpinbakkene i gang med vedlikehold, preparering, konkurranser og sosiale arrangementer. Ildsjelene har også vært sentrale i arbeidet med å tiltrekke sponsorer og sikre finansiering for oppgraderinger, blant annet via midler fra Varigfondet og SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, som sørget for byggingen av K35-bakken.
En lys fremtid
Emrik Ruud Myrdal (15) er et bevis på at det aktive hoppmiljøet rundt Gruabakken begynner å bære frukter. Unggutten imponerer nå i landsdekkende konkurranser, ikke minst under Junior-NM 2025. 18. januar i Lysgårdsbakken på Lillehammer hoppet han for Oppland skikrets - hopp/kombinert i lagkonkurransen, og gikk helt til topps sammen med Fabian Østvold og Odd Harald Fjeld kretsen. Han endte også på pallen med en tredjeplass i Norgescup i Midtstubakken på nyåret. Emrik vil trolig nå flere milepæler på vegne av Grua Ungdoms- og idrettslag i løpet av karrieren, og han er nok bare starten på en rekke av lokale jenter og gutter som vil hevde seg på øverste nivå i fremtidens hoppsport.
Med sitt brede aktivitetstilbud og sterke forankring i lokalmiljøet, ser fremtiden lys ut for Grua Vinterpark. Det planlegges nå ytterligere tiltak for å tilrettelegge anlegget for helårsbruk, blant annet ved å utvikle det omkransende området til et tur- og rekreasjonssenter. Dette vil sikre at stedet forblir et naturlig samlingspunkt for sport- og fritidgleder, uansett årstid.