Hilde Hoff Nordskar lanserte Recouture i 2023, men konseptet hadde grodd frem over lengre tid.
– Det startet med at jeg jobbet som designer og fulgte klesbransjens utvikling fra tidlig 2000-tallet til i dag. Jeg så selv hvilke forbruksvaner jeg hadde, og ønsket å se på måter å skape endring, sier Hoff Nordskar.
Som gründer har hun fått veiledning og oppfølging i prosessen fra Hadelandshagen.
Recouture handler om å gi nytt liv til produkter som er ødelagte eller som av en eller annen grunn ikke er attraktive lengre. Hoff Nordskar re-designer og skaper nye, unike plagg, i en systue på Harestua. Her møter fortidens håndverkstradisjoner fremtidens mote. Brukte anorakker, eller olajakker, for eksempel, blir sydd om og tradisjonelle åkler blir en del av designet.
Åkler med nye øyne
Åkle er et vevd teppe som ble brukt til å legge over sengene og på innsiden av ytterveggene som varmeisolasjon, fra helt tilbake til middelalderen. Senere (fra 1900-tallet) kom de opp på vegger og ble sydd på puter og brukt som dekorasjon. Åklene var vevet i ulike mønstre som hadde utspring fra områder eller gårder, og i forskjellige vevteknikker.
– Alle åklene kjøper jeg brukt. Det er viktig for meg å bruke åkler som ikke har noen verdi for eieren lengre, og hvor neste stopp vil være avfall. Dagens foreldregenerasjon har gjerne arvede åkler liggende bortgjemt i skap og på loft. Jeg ønsker å løfte disse frem i lyset igjen ved å implementere de i plagg. Jeg opplever at mine kunder ser på åkler med nye øyne etter at de har sett jakkene mine, sier hun.
Hoff Nordskar vokste opp på en gård på Hadeland, hvor håndarbeid var en naturlig del av oppveksten.
– Jeg har ikke alltid sett på åklene som vakre. Men litt tilfeldig, ble et åkle en del av et redesign i en anorak jeg sydde, og nå ser jeg på disse håndlagde smykkene med helt andre øyne. Dette ønsker jeg å formidle videre.
Flere samarbeidsprosjekter
Nå ønsker hun å utvide kapasiteten og lage flere kolleksjoner basert på avfall fra merkevarer og tekstilindustrien.
Recouture inngikk nylig i et samarbeid med Moving Mamas på Jevnaker, hvor det nå etableres en liten fabrikk, RE-fabrikken, som skal tilby reparasjon, redesign og småskalaproduksjoner basert på gjenbruk. Moving Mamas er en sosial bedrift som jobber for å inkludere og integrere innvandrerkvinner i det norske samfunnet og i arbeidslivet. Jevnaker kommune, Nav Jevnaker, SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, deltar også inn i dette samarbeidet.
Recouture samarbeider med merkevarene Norrøna og Aclima.
– Riktige samarbeid skaper gode synergier. For en liten merkevare som meg, med et konsept i utvikling, er det veldig gøy at de store merkevarene i Norge vil samarbeide. Jeg løser et problem for dem ved å gjøre ødelagte produkter attraktive igjen, samt at jeg lager nye produkter ut fra noe som er så ødelagt at det ville blitt brent.
Kristin Harila og Anne Lindmo er også viktige støttespillere som har omfavnet konseptet. Harila er klatrer og eventyrer, og jobber med et oppryddingsprosjekt i Nepal, hvor Recouture er mulig samarbeidspartner.
Vil bidra til en ny verdikjede
Recoutures visjon er å være en banebrytende pioner innen redesign og fornyelse av eksisterende plagg og ressurser.
– Vi ønsker å bidra aktivt til å forme en fremtidig, sirkulær og bærekraftig tekstilindustri ved å integrere lokal arbeidskraft i en ny verdikjede. Gjennom vår tilnærming ønsker vi å skape en kultur og et system som reduserer behovet for forbruk av nye produkter. Ved å reparere og redesigne eksisterende plagg, ønsker vi å påvirke forbrukernes vaner, slik at dette blir det mest attraktive valget, avslutter Hoff Nordskar.