MatVinn

MatVinn

Kast mindre mat! Tar din familie utfordringen?

Hvor mye mat blir kastet hjemme hos dere? Hvilke små endringer skal til for å kutte matsvinnet?

Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat. Matkastefellene kan være vanskelige å få øye på i travle hverdager, og bidrar til at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror.

En fersk FN-rapport viser at 1/3 av klimagassutslippene kommer fra matproduksjon, mens nesten 30 % av maten kastes. I Norge kaster hver av oss i gjennomsnitt 42,6 kg mat i året, til en prislapp på tilsammen 13 mrd. kroner bare i husholdningene.

Bli en MatVinn-familie!

Som del av klimahelt-kampanjen (se beskrivelse nederst) kan dere nå ta del i en MatVinn-utfordring.

Familier utforsker hvor mye mat som havner i søpla - og hvorfor. Familiene tar i bruk ulike verktøy og tester ut hva som funger best i deres hverdag.

Til slutt kårer vi den familien som har testa ut flest mulig nye MatVinn-vaner i Ducky (app) og redusert matsvinnet mest. Undervegs vil MatVinn-familiene dele erfaringer og inspirere andre til det samme.

Slik melder du deg på

Du melder deg på via dette skjemaet.

Prosjektet starter opp i uke 37 (9. september) og varer i fire uker. Dette vil være et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien deltar. Undervegs vil dere sannsynligvis få noen aha-opplevelser, og se at det ikke krever mye å redde mye mat, og alt vi har å vinne på det. Vinn vinn med mindre matsvinn!

Når din familie er meldt på, foregår prosjektet slik:

  • Den første uka er en «normal-uke» for å finne familiens utgangspunkt. Her lever dere som normalt, men noterer all mat og drikke som ender i søpla. Målingen gjøres med en helt enkel kjøkkenvekt. Registreringsskjema kommer på e-post til hver familie, og er raskt og enkelt å bruke. Resultatene sendes inn ved ukas slutt.
  • Familiene samles til en kick-off mandag 16. september. Her deler vi erfaringer fra den første uka og får inspirasjon, informasjon og verktøy for å kaste minst mulig mat de neste tre ukene.
  • Familien prøver ut tiltakene for å kaste så lite som mulig i tre uker, med veiledning fra Framtiden i våre hender, og deling av tips og erfaringer i en lukket Facebook-gruppe. I tillegg får familiene tilgang til en Ducky-konto, hvor dere får tilgang til info, påminnelser og huker av for MatVinn-aktivitetene dere prøver ut, og på den måten samler MatVinn-poeng.
  • Den siste uka måler familien igjen hvor mye mat som kastes for å se om det har skjedd en endring, denne gangen mens dere prøver å kaste så lite dere klarer.

Mer informasjon om prosjektet

MatVinn er et prosjekt i regi av Framtiden i Våre Hender i samarbeid med Ducky, Oppland fylkeskommune og kommunene Asker, Gran, Gjøvik, Hurum, Jevnaker, Lillehammer, Lunner, Røyken og Østre Toten.

Prosjektet er en del av en felles Klimahelt-kampanje. Du kan lese mer om kampanjen på klimahelt.no og facebook.com/klimahelt2019.

Har du spørsmål? Kontakt amund@framtiden.no.

FB_eventcover.jpg