Regionen har både natur-, ute- og gårdsbarnehager som gir barna en rik og variert oppvekst – med fokus på friluftsliv, naturkontakt og dyreliv. Her er noen barnehager det er verdt å merke seg i Gran, Lunner og Jevnaker: 

Småtjern naturbarnehage 

Småtjern barnehage på Grua i Lunner kommune er kjent for sitt naturnære konsept. Barnehagen legger stor vekt på friluftsliv og utelek, noe som gir barna en unik mulighet til å utforske og lære i naturlige omgivelser. Barnehagens filosofi er at nærhet til naturen fremmer både fysisk og mental utvikling hos barn. Småtjern har et stort uteområde med skog, lekeapparater og en bålplass, og de arrangerer jevnlig turer i nærområdet. Her legges det stor vekt på inkludering og trivsel, og at alle barn skal føle seg sett og ivaretatt. 

Eventyrskogen barnehage 

Eventyrskogen barnehage er sentralt plassert på Harestua og har skolen, skogen og idrettsparken som nærmeste nabo. Barnehagen har et fint uteområde som er godt tilrettelagt for fysisk aktivitet, med en gapahuk like i nærheten. Hit går de på tur, lager mat på bål og observerer naturens endring på nært hold. 

Eventyrskogen barnehage består av tre ulike bygninger: hytta, småbarnshuset og hovedbygget – fordelt på barn i ulike aldre. Hytta er en egen utebase for barn i alderen 3-5 år, som et femdagers utetilbud. Sistnevnte avdeling har til og med vunnet Forskerfrøprisen for sitt unike utetilbud. 

Eventyrskogen barnehage / Foto: Marit Kleppe Egge

 

Gran natur- og familiebarnehage 

Gran natur- og familiebarnehage består av to avdelinger – én i Parallelvegen på Jaren og én ved Sittpåsletta i Moen. Her vektlegges friluftsliv og fysisk aktivitet, og barnehagen har blant annet en grillhytte og lavvo som kommer godt med på regnværsdager og kalde vinterdager. I alle avdelingene er lek høyt prioritert, og det foregår i stor grad utendørs. 

I Gran natur- og familiebarnehage får barna muligheten til en trygg start ved å bli delt inn i små grupper, for å gi både barn og foreldre en så myk start på barnehagehverdagen som mulig. Verdiene som vektlegges i barnehagen er «omsorg, engasjement, lek og læring», og det er høyt prioritert å ha et godt samarbeid med foreldrene.

Bergseng bondegårdsbarnehage

Bergseng bondegårdsbarnehage tilbyr en unik kombinasjon av gårdsliv og pedagogikk. Her får barna daglig kontakt med dyr som høner og kaniner, og de lærer om stell og mating gjennom praktiske oppgaver som eggplukking. Barna utforsker også skog og mark, deltar i naturprosjekter som planting om våren og bærplukking om sommeren, og bruker naturen som klasserom for å lære om planter, insekter og økosystemer.

Pedagogikken er helhetlig, med fokus på læring gjennom lek og naturbaserte aktiviteter. Barna utvikler ferdigheter som samarbeid, problemløsning og kreativitet i et inkluderende og støttende miljø. Miljøbevissthet og bærekraft er også sentrale elementer; barna lærer om kompostering, resirkulering og hvordan de kan leve bærekraftig.

Bergseng bondegårdsbarnehage / Foto: Janne Ruden

Nordby gardsbarnehage

Nordby gardsbarnehage i Jevnaker ligger idyllisk til mellom Veståsen og Randsfjorden, med hovedvekt på gårdsliv og friluftsliv. Her er barna fordelt i aldersblandede grupper fra 1-6 år. Mesteparten av tiden tilbringes ute og avdelingene benytter seg i stor grad av skog, mark og jord. Hver tredje uke holder avdelingene til på gården og har ansvar for dyrestell, hagearbeid, matlaging og andre oppgaver som hører til gårdslivet. 

Bærekraftige opplevelser i møtet med naturen, i tillegg til balanse mellom kroppslig aktivitet, ro og hvile er viktige faktorer i Nordby gardsbarnehage. Det legges også vekt på at barna skal bli trygge i vann, og det benyttes barnekajakker og andre måter å utforske vannet på. På gården planter barna frø, vanner og høster. 

 

Stortjernet barnehage

Stortjernet barnehage ligger i naturskjønne omgivelser med Stortjernet som nærmeste nabo. Barnehagen er opptatt av å gi barna en variert hverdag der de får oppleve, oppdage og erfare aktiviteter både utendørs og innendørs for å gi de en mangfoldig opplevelse av verden. Dette ønsker barnehagen at skal bidra til nysgjerrighet, livsmestring og en allsidig lekekompetanse. Barnehagen har sin egen grønnsakshage hvor de i mai/juni planter masse spennende grønnsaker som de senere på året høster inn slik at de kan spise egendyrket mat. 

Stortjernet barnehage - Foto: Stortjernet barnehage

Et bredt barnehagetilbud 

Utover barnehagene som er nevnt finnes det også en rekke andre barnehagetilbud på Hadeland. Barnehagetilbudet i Jevnaker består av fire kommunale og to private barnehager – alle med et fokus på fysisk aktivitet og mye lek utendørs. 

I Gran er det totalt 13 barnehager å velge mellom - syv kommunale og seks private. Blant de kommunale barnehagene finner vi bant annet Bjoneroa barnehage. Denne barnehagen ligger på vestsiden av Randsfjorden og er kommunens eneste tilbud på denne siden av fjorden. Her legges det vekt på arbeid med nærmiljøet for å bli godt kjent med bygda. 

I Lunner er det et godt utvalg av både kommunale og private barnehager. Felles for alle barnehagene er et fokus på å benytte seg av de naturskjønne omgivelsene og tilbringe mye tid utendørs. 

Hadeland har med andre ord mange flotte barnehager, og det frodige landskapet i regionen gir de mulighet til å bruke naturen i hverdagen. De fleste barnehagene i regionen, enten de er utebarnehager eller ikke, benytter seg av de naturskjønne omgivelsene for å fremme læring og lek. Dette gir barna en unik mulighet til å utvikle en sterk forbindelse til naturen og en forståelse for miljøbevaring.

Samtidig sørger et sterkt lokalsamfunn på Hadeland for et trygt og inkluderende miljø – noe barnehagene drar nytte av.