Hadeland Glassverk er Norges eldste håndverksbedrift med historie helt tilbake til 1762, og er Jevnakers mest besøkte og populære reisemål. Ikke langt unna ligger Kistefosmuseet, et tidligere træsliberiet fra 1889, som har utviklet seg til å bli nord-europas største skulpturpark for samtidskunst. Her åpnet Norges mest omtalte bygg, nemlig The Twist, i 2019, som er blitt kåret til et av de flotteste byggene i hele verden for 2019 av Bloomberg. The Twist er ikke bare en kunsthall, men også en bro over Randselva og et kunstverk i seg selv.

På Granavollen i Gran er man tett på en rekke steder med lang historie. Gravhaugene, runesteiner og skriftlig kildemateriale forteller at Granavollen har vært et viktig religiøst og politisk maktsenter i århundrer. Et av de eldste funnene fra kristen tid er en runestein fra 1000-tallet. Her ligger blant annet Søsterkirkene, et imponerende landemerke der de ruver høyt og fritt, og de har et mystisk opphav: Er de bygget for to søstre som ble uvenner, eller har de en helt annen historie? I middelalderen ble det bygget flere slike "doble" kirker her i landet, men det er kun på Granavollen at begge fremdeles står, side om side. Søsterkirkenes to tårn danner utgangspunkt for kommunevåpenet i Gran.

På Granavollen ligger også Steinhuset fra ca 1200. Trolig var det presten Bård som fikk det reist som bolig og representasjonsbygg. Det er et av de eldste husene av sitt slag i Norge som ikke er ei kirke.

Glasslåven kunstsenter og atelier ligger rett ved Søsterkirkene, og ble åpnet i 2016. En gammel låve er restaurert og ombygd etter bærekraftige prinsipper, med naturlige materialer, gjenbruk og miljøvennlige løsninger. Glasslåven har utstillinger, galleributikk, konserter og leier ut atelierer til kunstnere.

Hadeland folkemuseum ligger på Tingelstad, ikke langt fra Granavollen, og er et klassisk friluftsmuseum. I den kuperte museumsparken er det over 30 gamle bygninger fra Hadelandsregionen, og i området rundt er det stylter, håver og håndlagede ferdighetsspill for barn. I sommermånedene har museet daglige omvisninger og åpen butikk og café.

Les mer om Granavollen og de ulike severdighetene på nettsiden til Historiske Hadeland.

Solobservatoriet på Harestua er for tiden stengt mens det jobbes med å etablere et nyskapende besøkssenter. Vinteren 2022/-23 inngikk Solobservatoriet et samarbeid med Next Step Space og Norges første astronautkandidat, Nima Shahinian, og med det er ambisjonen å også bli et senter for astronauttrening og forskning.