Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Om Hadeland

kart

Hadeland er et geografisk knutepunkt på Østlandet, hvor Riksvei 4 og E16 krysser hverandre på Roa. Riksvei 4 mellom Gjøvik og Oslo strekker seg som en hovedferdselsåre gjennom regionen. E16 kommer fra Hønefoss, over Hadeland og videre til Gardermoen.

Regionen Hadeland har lange tradisjoner. Selve navnet kommer fra folkestammen haðar, som bodde i Haðafylke, et navn som i senmiddelalderen ble brukt om landskapene omkring Tyrifjorden og Randsfjorden østover til Mjøsa. "Hade" kommer fra det norrøne folkenavnet haðar, som kan henge sammen med et ord for kamp; navnet betyr i så fall 'krigernes land', men dette er en ubekreftet teori.

I dag er det kommunene Gran, Lunner og Jevnaker som definerer Hadeland, med et samlet areal på ca 1300 km2. Tettstedsbefolkningen utgjør ca. 60 prosent av Hadelands totale folkemengde på nærmere 30.000 pers.

For reisetider, se saken Jobbe på eller fra Hadeland.

Friluftsliv

Padling på Harestuvannet

Gleder i vann

I over hundre vann kan du nyte utelivet med fiskestang og årer, eller i badebukse.

Norgescup i langrenn på Lygna

Sprek fritid

Enten du liker å trene inne eller ute, alene eller sammen med andre, organisert eller med en vennegjeng, finnes det flust av tilbud.

Kulturliv

Kultursalen på Gran er Hadelands storstue for konserter, forestillinger og konferanser.

Storsalen for kulturopplevelser

Hadeland kultursal på Gran ble åpnet i 2012, og er blitt en allsidig scene. Her kan man blant annet oppleve store nasjonale navn, lokale teatergrupper, juleshow, konferanser og festivaler.

Granavollen

De lange linjene

Kulturlivet på Hadeland kan by på stor variasjon i uttrykk og sjangere, hvor flere av de etablerte institusjonene har lange tradisjoner.

Operafest Røykenvik

Kultur for festivaler

Det er ingen tvil om at Hadeland er en festivaldestinasjon, og flere av de årlige festivalene øker i innhold og popularitet.

Næringsliv

Energigården på Brandbu

Et levende landbruk

Hadelands gamle kulturlandskap er fremdeles et aktivt landbruksområde med stor betydning også for andre næringer.

Hadeland Glassverk

De største næringsaktørene

Hadelandsregionen har tradisjonelt vært et landbruksområde, men har også et variert næringsliv med industri-, service- og kulturbedrifter.