På tur med stanga kan du prøve fiskelykken på Øståsen i for eksempel i Vassbråa, som har ørret, abbor, sik og røye. Mellom Ognilla og Vassbråa er det fint å gå med fluestanga, og her kan du også være heldig å se fiskeørnen. Ved utløpet av elva fra Ognilla er det en fiskebrygge og en gapahuk til overnatting. På Øståsen ligger mange store vann rett ved veien. Området administreres av Gran jeger og fisk.

Fjellsjøen og Store Klattertjern er to fine fiskevannene i Lunner. Avalsjøen ligger nordvest for Snellinghøgda og har ørret, abbor, sik og røye, mens Gjerdingen er et stort vann  langt nord i Nordmarka, et par kilometer nordvest for Fjellsjøen. Hit kommer man til fots eller på sykkel, enten fra Svartbekken eller Stryken. Det er også mulig å kjøre bil i en omvei og parkere langs bomveien nord for vannet. Fiskekort får du kjøpt hos Lunner Almenning.

Se her for kart med de beste fiskevannene i Nordmarka.

Fra Tverrsjøen i Jevnaker ligger det vann på rekke og rad sydover i Nordmarka mot Katnosa, med ørret, abbor og røye. Dette er også en populær padlerute. De største fiskevannene i Jevnaker Almenning er Mylla (grenser til Lunner), Åsjøen, Ølja, Tverrsjøen, Skarvvannet, Buvannet, Pershusvannet, Fagervann, Langvannet, Store Sinnera og Gjerdingen. I det vakre Hesteskovannet er det grunt myrvann og gode fluekastemuligheter. Halve vannet er fylt opp med små flytetorver. På Jevnaker vestås er det også flere fine vann med ørret og abbor. 

Liker du godt å ferdes vannet, er også mulighetene mange. Fjorda, på åsen mellom Sperillen og Randsfjorden sør for Bjoneroa, betegnes som et padleeldorado. Her henger store vann sammen med et nettverk av forgreininger og naturlige kanaler. Her er det utallige mulige kanoruter i varierte omgivelser, og det varierte landskapet av øyer og innsjøer innbyr til camping og overnatting. Området disponeres av Veståsen jeger og fiskeforening og Vaslien hjemrast grunneierforening.

Det er naturlig nok mange muligheter for bading i de mange vannene på "åsene", men her er fem tips fra Avisen Hadeland til badeplasser langs Randsfjorden:

Eidsand:

Koselig strand som er oversiktlig og barnevennlig

Ulsnestangen:

Kanskje mer en park, enn en badeplass? Dette er uansett en populær strand med masse mennesker

Skutelandet:

 Her er det ikke langgrunt, og heller ingen sandstrand, men fine bademuligheter uansett. Du kan hoppe fra en fortøyningsbrygge, eller fra steinene som ligger ut mot fjorden

Haugerstranda:

Et snev av parklivfølelse her. Vi ble satt tilbake til strandmodus da vi fikk øye en lang, flott sandstrand

Nøklebytangen:

Her kan du lett finne en ledig grønn flekk, da grøntarealet brer seg på et stort område langs den langgrunne sandstranden