Kortreist og naturlig

Vi nordmenn tar stadig mer miljøbevisste valg i hverdagen, og på Hadeland finnes det mange matprodusenter som gjør veien til naturlige råvarer både kortreist og velsmakende. Våre dyktige gardbrukere leverer både økologiske og konvensjonelle produkter. 

Dyrevelferd og grønne eventyr

En av de mest autentiske måtene å oppleve Hadelands lokalmat på, er gjennom gårdene og landbrukene som gjør sitt for å tilby førsteklasses kjøtt, grønnsaker og frukt på bordet. 

 Øvre Kjekshus Gård er en av spydspissene innen lokalprodusert mat, med prisvinnende oster på ku, sau og geitemelk fra dyrene på gården. Hos ASK gård rusler dyrene ut og inn som de vil, og spiser økologisk gress fra egne jorder. Med lidenskap for bærekraft i alle ledd av produksjonen, i kombinasjon med teknisk kunnskap, produserer de lokal spekemat med inspirasjon fra italiensk håndverk. Familiedrevne Finnerud Gård fremmer en landbrukspraksis som bygger opp og reparerer naturlige kretsløp innen blant annet kjøtt og grønnsaker.

Lokal tradisjon og moderne impulser

Tuftet på lokale mattradisjoner er Hadeland Viltslakteri opptatt av å ta vare på regionens tradisjoner, og mange av deres produkter er basert på gamle oppskrifter fra Hadeland. En annen kjent matmerkevare fra Hadeland er Sangnæspølsa, med en oppskrift som nærmest er uendret siden før krigen, og en viktig viderefører av lokal matkultur. GO’IS Hadeland har på sin side hentet inspirasjon fra italiensk gelato, og mikset verdens kanskje mest populære is med fremstilling og produksjon av melkebasert is, fruktsorbét og is-desserter – med fokus på bruk av lokale råvarer. Heier Du Rietz driver med tradisjonell birøkt på Hadeland, i kombinasjon med urban birøkt på hustak i Oslo. De produserer ren, norsk honning som er laget av bier i Norge, fra nektar de finner i naturen.

Hjemmelaget med kjærlighet

Fra småskalaproduksjon av eplebaserte produkter hos Hemlaga på Næs og fruktvin fra bærhagen hos Øvre Ellingsrud Gård, til Hadeland Andelslandbruk hvor bønder og forbrukere sammen tar ansvar for lokal matproduksjon. Matopplevelsene i regionen er rike på både personlige historier og i bredde av hva som tilbys.